Grillaus
Grillaus on ehdottomasti ihmisen hommaa. Se on jotain mistä nauttii koko ihminen sieluineen ja ruumiineen. Ja joo joo, tiedän etteivät kaikki siitä pidä mutta minun käsitykseni grillauksesta on se, että se on se puutuva rengas ihmisen ja alku-apinan välillä. Grillaus oli se ensimmäinen ruuan valmistus tapa jonka ihminen keksi, heti sen jälkeen kun oli iskenyt kiveä saaden kipinän aikaiseksi. Keittämiset, ryöppäykset, haudutukset sun muut olivat vielä valovuosien päässä lihasta joka avotulella saatiin kypsäksi.
Nykyään grillauskin on kehittynyt ja siinä missä ennen oli vain kivirinki avotulella, on nyt hiiligrillejä, kaasugrillejä, sähkögrillejä jne.. Unohtamattakaan lisävarusteita. On vaikka mitä vartaanpyörittäjää ja nugetinkääntäjää. Kovimmat grillaajat saavat siis rahaa menemään omaan harrastukseen vähintään saman verran kuin oman jälkikasvun NHL-haaveeseen.
Syyt siihen miksi itse pidän grillaamisesta on juuri se että kyseessä on "kadonnut" lenkki meidän ja esi-isiemme välillä, sekä se että ihminen on kehittänyt tätä rengasta ja pitänyt sen mukanaa, kuin vahingossa muistona luola-ajoista. Toisin sanoen siis grillaus on ihmiselle ihan yhtä normaalia kuin vaikkapa kävely tai puhuminen. Se periytyy isältä pojalle ja äidiltä tyttärelle. Kun tavataan uusi ihminen niin häneltä saatetaan oppia muutama uusi sana, joku tapa tai grilliresepti.
Yksi syy myös siihen miksi rakastan grillaamista on se että suurin osa ihmisistä yhdistää sen kesään. Meille muille taasen on aina hyvä syy ja sää grillata. Ja tästä saadaankiin aasinsilta jolla voidaan todeta että kun siinä grillauksessa sen ruuan valmistamisella on aika vähän väliä. Tärkein on se toimitus, rituaali joka on jokaisella grillaajalla oma. Siihen vaikuttaa tottakai grilli ja mitä grillataan, mutta joillakin on vaikkapa joku tietty musiikki, olut, joku essu tai kokinhattu millä saadaan kunnon grillifiilis ylle. Sitä lisää vaikkapa hyvä seura, komea auringonpaiste ja se kun näkee miten ruoka saa väriä pintaan. Hyvä grillifiiliksen tunnistaa monestakin asiasta kuten hymyilystä, vitsin heitosta, jammailusta tai grillipihtien napsuttelusta.
Vaikka aina onkin hyvä syy ja sää grillata, on sille otollisinta aikaa juuri kesä ja kuten tiedämme Suomen suven, ei se pidä sisällään montaa varsinaista kunnon grillipäivää. Siksi, ja nimenomaan juuri siksi, minua vituttaa suunnattomasti jos joku raaskii hukata yhdenkin kesän grillipäivistä siihen että valmistaa ruokaa sisällä keittiössä vaikka uunissa. Niin ja jos vielä olisi mahdollisuus syödä ulkona kun kerrankin meidän oma aurinko meitä hellii säteillään, niin kattaus laitetaan sisälle. Mitä järkeä siinä on? Ymmärrätte varmasti näiden pohjustusten jälkeen kuinka paljon minua vituttaa jos piffit paistetaan pannulla ja syödään sisällä, kun ulkona aurinko paistaa ja lämpöä on riittämiin.
Pidän myös grillaamisesta sen takia että grillaamalla voi valmistaa ihan mitä vain. Grillissä voi paistaa, keittää, leipoa jne.. Mutta sitten taas padassa tai uunissa ei voi grillata. Siksi siis, älkööt tuhlatko yhtäkään grillipäivää vaan käyttäkää ne kaikki hyödyksi, sekä laskekaa grillauksen kynnystä, sillä aina on hyvä syy ja sää grillata.